Αντώνης Βαρδής| Ένα μικρο αφιέρωμα για έναν μεγάλο καλλιτέχνη

Αντώνης Βαρδής, αφιέρωμα

Ο Αντώνης Βαρδής, ένας από του πιο επιτυχημένους μουσικοσυνθέτες και τραγουδιστές της γενιάς του αλλά και των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, έφυγε τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου από την ζωή χτυπημένος από την επάρρατη νόσο.

Τους τελευταίους μήνες ο Αντώνης Βάρδης έδωσε την δική του μάχη για την ζωή ,παλεύοντας γενναία με τον καρκίνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχοντας απλά την στήριξη των αγαπημένων του προσώπων που ήταν δίπλα του ως και την τελευταία στιγμή. Η απώλεια του Αντώνη Βαρδή αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό στην ελληνική μουσική.

Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στης 7 Αυγούστου του 1948,, στο Μοσχάτο. Μόλις από ηλικία έξι ετών βρέθηκε δίπλα σε μεγαθήρια του τραγουδιού εκείνης της εποχής , τους οποίους γνώρισε από κοντά , όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Βιποποριστικοί λόγοι τον έκαναν να δουλέψει κοντά στον Μανώλη Χιώτη στο ιστοτικό μαγαζί της Πλάκας, “Γωνιά της Αθήνας”. Το 1965 και σε ηλικία μόλις 17 ετών δημιούργησε το δικό του συγκρότημα με την ονομάσία Vickings, ενω από το 1969 και ως το 1981  δουύλεψε σε διάφορες μπουατ της Πλάκας δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της ελλην ικής μουσικής, όπως ο Νίκος Ξυλούρης , ο Χρήστος Νικολόπουλος , η Χάρις Αλεξίου και πολλοί ακόμα. Το 1973  σε διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού πήρα το 2ο βραβείο έχοντας ώς ερμηνευτή του τραγουδιού τον Γιώργο Νταλάρα, ενώ το 1976 συνέθεσε και ερμήνευσε τα τραγούδια του Album “Οραματίζομαι”. Ο Αντώνης Βαρδής στην πλούσια καριέρα του έχει συνεργαστεί με αμέτρητα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού από τον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι και τον Σάκη Ρουβά, ενώ έχει αφήσει πίσω του άξιο αντικαταστάτη του τον γιο του Γιάννη. Επίσης έχει συνεργαστεί και με πάρα πολλούς στιχουργούς για τους οποίους έγραψε μουσική.

Η απώλεια και το κενό  που αφήνει ο Αντώνης Βαρδής είναι μεγάλο αλλά η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι είναι μεγάλη. Ο Αντώνης Βαρδής με όλα όσα κατάφερε να προσφέρει στην ελληνική μουσική θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη  “Χρυση Βίβλο” του ελληνικού τραγουδιού.

Αντώνης Βαρδής- Ενδεικτική Δισκογραφία

1978 – Οραματίζομαι
1986 – Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα
1988 – Τραγουδάμε μαζί
1990 – Λευκή Ισοπαλία
1993 – Κοινή γνώμη
1995 – Στην Ελλάς του 2000
1997 – Οικογενειακή υπόθεση
1999 – Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου
2000 – Τα καλύτερα μας χρόνια, είναι τώρα
2002 – Χαμογέλασε ψυχή μου
2003 – Οτι έχω στο χαρίζω