Δημήτρης Μητροπάνος

Δημήτρης Μητροπάνος Dimitris Mitropanosbiography diskografia

Βιογραφία

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1948 και υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους λαϊκούς τραγουδιστές των τελευταίων δεκαετιών στην χώρα μας. Γεννήθηκε στον τόπο καταγωγής της μητέρας του , λίγο πιο έξω από τα Τρίκαλα, στην Αγία Μονή.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και η συγκλονιστική οικογενειακή του ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή , καθώς ο ίδιος δεν την έκρυψε ποτέ από το κοινό. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα. Δεν τον είχε δει ποτέ από τότε που γεννήθηκε και τον γνώρισε για πρώτη φορά όταν είχε ήδη γίνει 29 ετών. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έως τα 16 του χρόνια νόμιζε ότι π πατέρας του είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο, μέχρι που έφτασε στην οικογένειά του ένα γράμμα που έγραφε ότι ο πατέρας του ζούσε στην Ρουμανία. Ο πατέρας του κατάγονταν από την Καρδίτσα και συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό , το Καππά. Η μητέρα του Δημήτρη Μητροπάνου δύσκολα τα έβγαζε πέρα οικονομικά και έτσι ο μικρός Δημήτρης για να ενισχύσει το πενιχρό εισόδημα της οικογένειάς του ξεκίνησε από πολύ νωρίς να δουλεύει. Αρχικά εργαζόταν στην που είχε ο θείος του τα καλοκαίρια και στην συνέχεια στις κορδέλες κοπής ξύλων. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Έτσι, μετακόμισε στην πρωτεύουσα και έζησε με έναν θείο του στην οδό Αχαρνών. Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται ως τραγουδιστής και στην Αθήνα συνέχισε να τραγουδάει και προσπάθησε να ξεκινήσει τα επαγγελματικά του βήματα στην μουσική και το τραγούδι.

Με όπλα την κρυστάλλινη φωνή του, το πάθος του για το τραγούδι και την βοήθεια της τύχης, γνώρισε σπουδαίους ανθρώπους και μια λαμπρή πορεία ξεκίνησε. Σε μία εκδήλωση που έγινε στην εταιρία όπου εργαζόταν ο θείος του Δημήτρη Μητροπάνου, του προτάθηκε να τραγουδήσει εκείνος . Εκεί έτυχε να παρευρίσκεται και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ο οποίος αμέσως ξεχώρισε τον νεαρό τραγουδιστή και πίστεψε σε εκείνον. Το παρότρυνε λοιπόν να ασχοληθεί συστηματικά και επαγγελματικά με το τραγούδι και τον παρέπεμψε στην δισκογραφική εταιρία «Κολούμπια». Στην εταιρία, ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ,μέσω του Τάκη Λαμπρόπουλου ,τον μοναδικό Γιώργο Ζαμπέτα. Ο Ζαμπέτας λειτούργησε σαν καταλύτης στην καριέρα του Μητροπάνου και η σχέση τους ήταν απίστευτη. Στο πρόσωπό του ο Δημήτρης Μητροπάνος βρήκε τον πατέρα που ποτέ δεν είχε και παράλληλα ένα πολύ καλό φίλο , συνεργάτη και δάσκαλο. Η ειλικρινής αγάπη που τους έδενε συνοψίζεται σε μία χαρακτηριστική δήλωση του Δημήτρη Μητροπάνου : «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Η τύχη όμως ανέδειξε το ταλέντο του Δημήτρη Μητροπάνου και το 1966, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποιούσε μία σειρά από πολύ πετυχημένες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Κάποιος από τους τραγουδιστές αρρώστησε και τότε ο Δημήτρης Μητροπάνος κλήθηκε να τον αντικαταστήσει τραγουδώντας τμήματα από τα έργα «Άξιον Εστί» και «Ρωμιοσύνη».

Στα σκοτεινά χρόνια της Χούντας ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογράφησε το τραγούδι «Χαμένη Πασχαλιά». Δυστυχώς όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ ,καθώς λογοκρίθηκε . Στην συνέχεια, το 1967, κυκλοφόρησε τον πρώτο του 45άρι δίσκο που έφερε τον τίτλο της αγαπημένης του πόλης, «Θεσσαλονίκη».

Κομβικές για την πορεία του Δημήτρη Μητροπάνου στον χώρο του ελληνικού λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού, στάθηκαν οι συνεργασίες του με σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες το 1972. Τότε, ο ποιητής Δημήτρης Μούτσης και ο συνθέτης Μάνος Ελευθερίου, κυκλοφόρησαν τον «Άγιο Φεβρουάριο» στον οποίο τα τραγούδια ερμήνευε εκτός από τον Πετρή Σαλπέα και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Η λαμπρή συνεργασία Μητροπάνου- Μούτση αναβίωσε χρόνια αργότερα στο Ηρώδειο μαζί με την σοπράνο Τζούλια Σουγκλάκου και την Δήμητρα Γαλάνη. Η συνεργασία αυτή έγινε σε δύο παραστάσεις με αφορμή το Φεστιβάλ Αθηνών . Οι μοναδικές live ερμηνείες ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε έναν συλλεκτικό διπλό δίσκο με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Στην συνέχεια κυκλοφόρησαν «Τα συναξάρια» , του Γιώργου Χατζηνάσιου και «Ο δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού. Πρόκειται για έργα σπουδαίας αισθητικής και άγγιξαν κατευθείαν την ψυχή του ελληνικού κοινού.

Η επιτυχία του Δημήτρη Μητροπάνου στο ελληνικό τραγούδι επιβεβαιώνεται από την πολύχρονη διάρκειά της και την ανοδική της πορεία. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με πολύ σπουδαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, από τον χώρο του έντεχνου αλλά και του λαϊκού τραγουδιού. Έχει ερμηνεύσει απίστευτα κομμάτια που έχουν γίνει πλέον κλασσικά και τις δημιουργίες τους του εμπιστεύτηκαν μεγάλοι συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, στον δίσκο «Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό», ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Καλδάρας, ο Μουσαφίρης, ο Δήμος Μούτσης , ο Χρήστος Νικολόπουλος στο «Πάρε αποφάσεις» κ. ά.

Παράλληλα , ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον πολύπλευρο τρόπο ερμηνείας του, σημάδεψε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι και του έδωσε νέα πνοή. Συμμετέχοντας στους δίσκους του Νίκου Πορτοκάλογλου και του Λάκη Παπαδόπουλου με το αξεπέραστο κομμάτι «Για να σ’ εκδικηθώ». Ο Μητροπάνος έκανε μία διακριτική στροφή σε ένα νέο είδος ποιοτικού λαϊκού τραγουδιού, πιο σύγχρονου που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού και πολλών καλλιτεχνών. Απέδειξε ότι το λαϊκό τραγούδι μπορεί να είναι αυθεντικό συνδυάζοντας παράλληλα έναν πιο σύγχρονο τρόπο σύνθεσης και ένα ανώτερο επίπεδο στην γλώσσα με λέξεις πιο επιτηδευμένες αλλά πολύ εύστοχα τοποθετημένες. Τα στοιχεία αυτά συνοψίζονται στη συνεργασία του με τον Φίλιππο Γράψα και τον Μάριο ΤόκαΠαρέα με το ήλιο» και «Η εθνική μας μοναξιά». Τα νέα του τραγούδια αγαπήθηκαν πολύ από το ελληνικό κοινό και οι δίσκοι του πούλησαν χιλιάδες αντίτυπα.

Χωρίς να χάνει ποτέ την λαϊκή του ταυτότητα , ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία και πιο «έντεχνα» μονοπάτια, συνεργαζόμενος με τον Θάνο Μικρούτσικο στον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα». Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο Κώστας Λαχάς, ο Άλκης Αλκαίος, ο Γιώργος Κακουλίδης και η Λίνα Νικολακοπούλου.

Οι επιτυχίες και τα ανατρεπτικά μουσικά βήματα του Δημήτρη Μητροπάνου συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια με δημιουργίες του Κορακάκη, Μικρούτσικου, Παπαδημητρίου, Μουκίδη, κ.ά. Από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου που άφησαν εποχή, είναι η live ηχογράφηση «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο» από το μουσικό πρόγραμμα «Ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας» με τον Δημήτρη Μπάση και τον Θέμη Αδαμαντίδη καθώς και ο δίσκος με τίτλο «Στη διαπασών» που περιέχει μία εκπληκτική μπλουζ μπαλάντα και 12 καθαρά λαϊκά τραγούδια.

Από τις 17 Απριλίου 2012 το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο, καθώς ο Δημήτρης Μητροπάνος απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών . Εδώ και χρόνια τον ταλαιπωρούσε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δεν το έβαζε όμως κάτω και συνέχιζε απτόητος να βρίσκεται κοντά στο κοινό που του έδινε ζωή . Τελικά όμως υπέκυψε από σοβαρό πνευμονικό οίδημα. Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός λίγες μέρες μετά το Πάσχα και η κηδεία του τελέστηκε στις 19 Απριλίου στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών. Μαζί με την σύζυγο και τις δύο πολυαγαπημένες κόρες του Δημήτρη Μητροπάνου, παρευρέθηκαν σωρεία ελλήνων καλλιτεχνών και χιλιάδες απλού κόσμου για να πουν το στερνό αντίο σε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και υπέροχο άνθρωπο.

Δισκογραφία

1971 – δίσκοι 45 στροφών
1970 – Λαϊκή παρέλαση
1971 – Δημήτρης Μητροπάνος Νο1
1972 – Άγιος Φεβρουάριος
1973 – Ο δρόμος για τα Κύθηρα
1974 – Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή
1975 – Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα
1976 – Λαϊκά ’76
1977 – Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά
1978 – Παράπονο
1979 – 14 Ζεϊμπέκικα
1980 – Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα
1981 – Τα συναξάρια
1982 – Τα λαϊκά της νύχτας
1982 – Τα 14 χασάπικα
1983 – Λαϊκές στιγμές
1984 – Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα
1985 – Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος
1986 – Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ’ ανάρπαχτα
1987 – Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι
1988 – Καινούρια χρώματα
1989 – Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα
1990 – 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα
1991 – Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις
1992 – Η εθνική μας μοναξιά, Οι μεγάλες επιτυχίες
1993 – Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό
1994 – 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ’ έναν ήλιο
1995 – Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου
1996 – 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ ’96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα
1997 – Ψάξε στ’ όνειρό μας
1998 – Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής
1999 – Εντελβάις
2001 – Στης ψυχής το παρακάτω
2003 – Θα είμαι εδώ
2004 – Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο
2005 – Πες μου τ’ αληθινά σου
2007 – Για την καρδιά ενός αγγέλου
2008 – Στη Διαπασών
2009 – Τα τραγούδια της ζωής μου
2011 – Εδώ Είμαστε

Φωτογραφίες