Μαρινέλλα

Μαρινέλλα

Μαρινέλλα
3.25 4 ψήφοι

Βιογραφία

Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαίου του 1938. Το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Επαγγελματικά στο τραγούδι μπήκε το 1957 και από τότε μετράει 66  προσωπικά άλμπουμ. Η οικογένειά της ήταν φτωχή, όμως με αρχές και ηθική. Στα τέσσερα χρόνια της συμμετείχε σε παιδική ραδιοφωνική εκπομπή και στα δώδεκα διαφήμιζε κατάστημα της πόλης. Στα δεκαεφτά της έγινε βασική τραγουδίστρια μεγάλου θεατρικού θιάσου σε περιοδεία.

Το 1956 συνεχίζει σαν θεατρική ερμηνεύτρια και παράλληλα ξεκινάει ζωντανές εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο »Πανόραμα» στη Νέα Ελβετία. Την ίδια χρονιά γνώρισε τον Στέλιο Καζαντζίδη ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της και την κράτησε δίπλα του με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να διαπρέψουν μαζί κυρίως με τις εμφανίσεις τους στο εξωτερικό, Αμερική, Αυστραλία, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Το 1960 οι δυο τους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον ελληνικό κινηματογράφο και την επόμενη στο Θέατρο Κεντρικόν όπου ερμήνευσαν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη. Με τον τελευταίο συνεχίζουν τα επόμενα χρόνια να συνεργάζονται θεατρικά γράφοντας χρυσές σελίδες  της μουσικής και θεατρικής ιστορίας του τόπου μας. Παντρεύτηκαν το 1964 και συνέχισαν καλλιτεχνικά με περιοδείες στο εξωτερικό και δισκογραφικές συνυπάρξεις.

Από το 1966 η Μαρινέλλα ξεκινάει την προσωπική δισκογραφική καριέρα με συμπαραστάτες – δημιουργούς τους Γιώργο Κατσαρό, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Μάνο Λοίζο και άλλους. Ο Γιάννης Δαλιανίδης την επαναφέρει στον κινηματογράφο και από τα τέλη της δεκαετίας κυκλοφορεί ένα δίσκο σχεδόν σε ετήσια βάση. Η δεκαετία του 70 που ακολουθεί είναι γεμάτη με προσωπικές πλέον επιτυχίες για την τραγουδίστρια που καταξιώνεται πλέον και αναγνωρίζεται από τον κόσμο το μεγαλείο της φωνής της. Η δεκαετία του 80 βρίσκει τη Μαρινέλλα σε διάφορες πίστες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και οι περιοδείες κυρίως στην Αυστραλία συνεχίζονται. Το ίδιο και η δισκογραφική πανδαισία με πολλές επιτυχίες, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: »Για σένανε μπορώ», »Η αγάπη μας», »Τηλεφωνώ», »Τολμώ», »Και να που γύρισες», »Η Μαλάμω», »Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» και αμέτρητες άλλες.

Η δεκαετία του 90 βρήκε τη Μαρινέλλα στους ίδιους δημιουργικούς ρυθμούς. Τραγουδάει »Ένας φίλος», »Θέλω να τ’ ακούω», συνεργάζεται με τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Αντώνη Καλογιάννη, το Γιάννη Πάριο τη Σοφία Βόσσου, το Μανώλη Μητσιά. Το 1993 ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί το τηλεοπτικό show »Μαρινέλλα και χθες και σήμερα και αύριο», με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και του Κώστα Χατζή. Έρχεται έπειτα ο δίσκος »Ξημέρωμα του Έρωτα», σε μουσική Θανάση Πολυκανδριώτη και Χρήστου Νικολόπουλου. Συνεχίζονται οι περιοδείες σε Αυστραλία  Κύπρο και Αλβανία. Το 1995 θα παίξει στο θέατρο και μάλιστα την κορυφαία του χορού σε παραστάσεις του Ευρυπίδη υπό τις οδηγίες του Χρήστου Λεοντή, Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και μετά σε όλη την Ελλάδα. Ο κορυφαίος θεατρολόγος Κώστας Γεωργουσόπουλος θα την υμνήσει γι αυτές τις ερμηνείες της: Ήταν ο καλύτερος χορός των τελευταίων 20 χρόνων. Τις επόμενες σεζόν βρίσκουμε τη σπουδαία καλλιτέχνις στο »Rex» στην Αθήνα και μετά στην »Πύλη Αξιού» της Θεσσαλονίκης. Υπογράφει συμβόλαιο με την BMG/RCA και  το 1998 »Η Μαρινέλλα τραγουδά και θυμάται» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ερμηνεύοντας Αττίκ, Χαιρόπουλο, Γιαννίδη, Τσιτσάνη, Σουγιούλ κ.α. Διθυραμβική η υποδοχη του κοινού και του τύπου της εποχής για τη μαγική άφθαρτη φωνή της και την ελυθερία και ποικιλία της έκφρασης της. Το 1999 η ιστορία επαναλαμβάνεται »Με βάρκα το τραγούδι».

Το 2000 η Μαρινέλλα πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου »Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Δυο χρόνια μετά επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για το αφιέρωμα στο Μίμη Πλέσσα μαζί με το Δημήτρη Μητροπάνο και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.Το 2003 επιστρέφει στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα μετά από 30 χρόνια για κοινές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι περιοδείες στην Ελλάδα συνεχίζονται σε πολλά μεγάλα θέατρα της χώρας, ενώ το 2004 ο Γιώργος Θεοφάνους γράφει για εκείνη τη μουσική στο άλμπουμ »Τίποτα δε γίνεται τυχαία». Το 2007 συμπληρώνει 50 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι!  Ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαικής Ιδέας την τιμάει στη Θεσσαλονίκη για τη συνολική προσφορά της. Είναι το πιο σημαντικό από πλήθος βραβεία που θα ακολουθήσουν. Η σπουδαία ερμηνεύτρια συνεχίζει την πορεία της σε πίστες και συναυλιακούς χώρους και το 2009 συμμετέχει σε δύο συναυλίες – αφιερώματα στον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη που διοργανώθηκαν ύστερα από δική της επιθυμία με τίτλο »Η φωνή ζει».

Χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν χεοροκροτήσει και αποθεώσει τη Μαρινέλλα. Αποτελεί η πορεία της ένα τεράστιο σε σημασία και όγκο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού για το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα και έως τις μέρες μας. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί από τη μαγική καριέρα της και την πολύπλευρη προσωπικότητά της.

 

Δισκογραφία

• 1964: Καζαντίδης & Μαρινέλλα
• 1965: Χρυσός δίσκος Καζαντίδη & Μαρινέλλας
• 1969: Σταλιά – σταλιά
• 1969: Καζαντίδης & Μαρινέλλα
• 1969: Όταν σημάνει Εσπερινός
• 1969: Μαρινέλλα
• 1970: Ένα τραγούδι είν’ η ζωή μου
• 1971: Μαρινέλλα (Ένας μύθος)
• 1972: Αθάνατα Ρεμπέτικα
• 1973: Αλβανία
• 1974: Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος
• 1974: Μαρινέλλα για πάντα (Κύπρος)
• 1974: Μαρινέλλα & Τόλης Βοσκόπουλος – Εγώ κι’ εσύ
• 1975: Μαρινέλλα για πάντα
• 1976: Άλλη μια φορά
• 1977: Μαρινέλλα & Αθηναίοι
• 1978: Η Μαρινέλλα του σήμερα
• 1978: Τα πρώτα μου τραγούδια
• 1979: Σ’ αγαπώ
• 1980: Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο
• 1981: Μαρινελλα (Για ‘σένανε μπορώ)
• 1983: Για ‘σένα τον άγνωστο
• 1984: Μεγάλες στιγμές
• 1985: Η αγάπη μας
• 1986: Μια νύχτα
• 1987: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Συνάντηση
• 1988: Τολμώ
• 1989: Είσαι μια θύελλα
• 1990: Λέγε μου «Σ’ αγαπώ»
• 1991: Καζαντζίδης & Μαρινέλλα – Τα τραγούδια της Αμερικής
• 1992: Η Μαρινέλλα τραγουδά μεγάλες κυρίες
• 1993: Το ξημέρωμα του έρωτα
• 1997: Για πρώτη φορά
• 1997: Τραγούδια από τις 45′ στροφές
• 2004: Άμμος ήτανε
• 2005: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία
• 2005: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία (CD/DVD)
• 2005: Τίποτα δεν γίνεται τυχαία (Double Disc)