Χρύσπα

Βιογραφία

Η Χρύσπα γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1982 στον Πειραιά. Το καλλιτεχνικό της όνομα – ψευδώνυμο προέρχεται από το κανονικό της που είναι Χρύσα – Παγώνα.

Όταν έγινε 5 ετών μαζί με τους γονείς και τη μικρή αδερφή της μετακόμισαν στην Αίγινα γυρεύοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί τα δυο παιδιά μεγαλώνουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού απολαμβάνουν την ήσυχη ατμόσφαιρα του νησιού και της μικρής κοινωνίας από τη μία και από την άλλη η αχανής Αθήνα είναι δίπλα με όλα τα προνόμιά της και κυρίως την επαφή με τα δρώμενα της πόλης.

Από νηπιακή ακόμα ηλικία η Χρύσπα έχεις έντονες καλλιτεχνικές τάσεις. 3 ετών αρχίζει να διδάσκεται κλασσικό μπαλέτο για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις και παίρνοντας διπλώματα. Σαν έφηβη αργότερα η μουσική εκπαίδευση επεκτείνεται με μαθήματα πιάνου, κλασσικής κιθάρας και φωνητικής και βέβαια μέχρι σήμερα η διαδικασία εκμάθησης συνεχίζεται και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της. Από μαθήτρια του γυμνασίου ανακαλύπτει το ταλέντο της στο τραγούδι το οποίο επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία: συμμετοχή σε αρκετές σχολικές εκδηλώσεις, μέλος της δημοτικής χορωδίας της Αίγινας. Το όνειρό της σε πείσμα των παραπάνω είναι να γίνει μπαλαρίνα.

Με την ενηλικίωσή της και με τη συνέργεια αρκετών συμπτώσεων θα κάνει το πρώτο της επαγγελματικό βήμα συνοδεύοντας τη Σοφία Βόσσου σε συναυλία που δίνει η δημοφιλής τραγουδίστρια στην Αίγινα. Θα είναι μια συμμετοχή που την κάνει πολύ χαρούμενη και την προτρέπει να υλοποιήσει ένα όνειρό της με τη βοήθεια τριών φίλων της, το στήσιμο μιας μουσικής σκηνής με πρόγραμμα δικής τους επιλογής. Ένας άνθρωπος στο νησί θα πιστέψει κι αυτός το όνειρο των νεαρών καλλιτεχνών και θα τους παραχωρήσει έναν όμορφο χώρο για το ξεκίνημά τους. Ο κόσμος διασκεδάζει μαζί τους και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Η Χρύσπα ξεδιπλώνει τις ικανότητές της και ξεχωρίζει με αποτέλεσμα η γειτονική Αθήνα να την καλέσει στην αγκαλιά της, εξάλλου η Αίγινα δεν μπορεί να χωρέσει πλέον τα επαγγελματικά της σχέδια.

Το 2003 θα απολαύσουμε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο ”Τώρα” το οποίο συνοδεύουν πολύ καλές κριτικές και η αγάπη του ελληνικού κοινού. Τον επόμενο χρόνο έρχεται και η δεύτερη δισκογραφική δουλειά της , ”Χρύσπα”. Με την κυκλοφορία αυτή η τραγουδίστρια από τον Πειραιά γίνεται γνωστή πλέον και αναγνωρίζεται ως μία από τις καλύτερες φωνές στην ελληνική μουσική σκηνή και σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή παρουσία της, ως το λαμπρότερο ανερχόμενο αστέρι της. Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν κομμάτια όπως: ”Μου κάνει πλάκα ο θεός”, ”Φεύγω για το επτά”, ”Αν δεν υπήρχες” κ.α.

Επόμενη κυκλοφορία για τη Χρύσπα η δουλειά της ”Πόσα χρωστάω”, ένα άλμπουμ γεμάτο αγαπημένα τραγούδια όπως το ομότιτλο αλλά και τα ”Θύμα”, ”Εμείς που αγαπάμε” και ”Μείνε”, το σπουδαίο ντουέτο με το μεγάλο Θέμη Αδαμαντίδη. Η βραδιά – ορόσημο για την καριέρα της ήρθε όταν σε μια λαμπρή ατμόσφαιρα ο Νίκος Αλιάγας της παρέδωσε το χρυσό αντίγραφο του δίσκου της στο Κτήμα Νάσιουτζικ. Οι επιτυχίες συνεχίζονται στο επόμενο άλμπουμ που έχει το όνομα ”Καθρέφτης”, και ξεχωριστά κομμάτια όπως ”Μια στιγμή”, ”Σ’ ευχαριστώ που έφυγες”, και ”Όσο πιο πολύ με πληγώνεις”.

Την εντυπωσιακή Χρύσπα εκτός από τη δισκογραφία έχουν καταξιώσει οι εμφανίσεις της στα μπουζούκια της χώρας όλα αυτά τα χρόνια. Έχει σταθεί επάξια στο πλάι μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Νότης Σφακιανάκης, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Λάμπης Λιβιεράτος, ο Γιώργος Γιαννιάς, η Ειρήνη Μερκούρη, ο Γιάννης Μπέκας, η Έλλη Κοκκίνου,  ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, η Καλομοίρα, ο Γιώργος Τσαλίκης, ο Διονύσης Μακρής,  ο Ανδρέας Στάμος, ο Νίνο. Στις αρχές του 2008 η τραγουδίστρια θα έχει την τιμή από την Ελληνική Τηλεόραση να είναι υποψήφια εκπρόσωπος της χώρας μας στο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision στο Βελιγράδι. Επιστέγασμα αυτής της υποψηφιότητας το πολύ όμορφο τραγούδι ” A chance to love” που μαζί με μια υπέροχη χορογραφία βοήθησε τη Χρύσπα να ξεδιπλώσει για άλλη μια φορά όλες τις πτυχές του ταλέντου της και να ενθουσιάσει το τηλεοπτικό κοινό. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα οργώσει όλη την Ελλάδα με μια σειρά πολύ επιτυχημένων συναυλιών, ενώ το χειμώνα η εκρηκτική της παρουσία θα γίνει παρτενέρ του σπουδαίου Βασίλη Καρρά στην Πύλη Αξιού της Θεσσαλονίκης.

Η πανέμορφη Χρύσπα έχει διανύσει τη δική της πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή και είναι πλέον μια καταξιωμένη ερμηνεύτρια. Η πορεία αυτή έχει πολύ γερά θεμέλια, τις μουσικές σπουδές και τις γνώσεις της στο αντικείμενο και βέβαια το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της. Η προσωπικότητα της, μιας νέας Ελληνίδας μεγαλωμένης με αρχές και αξίες έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Δισκογραφία

2003-Τώρα
2004-Χρύσπα
2006-Πόσα χρωστάω
2007-Καθρέπτης
2009-Μέχρι εδώ