Γιάννης Ζουγανέλης

Γιάννης Ζουγανέλης

Γιάννης Ζουγανέλης
3.2 10 ψήφοι

Βιογραφία

Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1955. Κατάγεται από τη Μύκονο και τη Νάξο. Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη και έχουν μία κόρη, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη ζωή και την καριέρα που ακολούθησε το ότι οι γονείς του ήταν και οι δύο κωφοί. Ο θείος του Γιάννης Ζουγανέλης ήταν ένας διεθνούς φήμης τουμπίστας.

Οι σπουδές του πάνω στη μουσική ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών και συγκεκριμένα στη βυζαντινή μουσική. Σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο και έπειτα αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Μαθήτευσε υπό τη διδασκαλία σπουδαίων καθηγητών, όμως καθοριστικής σημασίας ήταν η επιρροή του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, δίπλα στον οποίο έμαθε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Το 1975 κερδίζει υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο του »Δέκα Βυζαντινά Δοκίμια» και συνεχίζει τις σπουδές στη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, αποφοιτώντας με άριστα. Επίσης έχει δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Από τις πρώτες στιγμές της διαδρομής του συνεργάστηκε με τους  καταξιωμένους τραγουδοποιούς Θανάση Γκαιφύλλια και Νικόλα Άσιμο σε ζωντανές εμφανίσεις. Για λογαριασμό της ΕΡΤ έγραψε τη μουσική για θεατρικές παραστάσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στα 15 του χρόνια έχει ήδη να επιδείξει δισκογραφική παρουσία, με το »Σώσον Κύριε τον Λαόν σου». Έχουν κυκλοφορήσει 60 έργα του μέχρι σήμερα. Ανήκει στην κλειστή ομάδα Ελλήνων συνθετών ορχηστρικής μουσικής που έχουν δει έργα τους να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Το 1980 το έργο »Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» και το »Ατρείδες» του 1978 είναι τα πρώτα παραδείγματα και ακολουθούν άλλα πέντε άλμπουμ την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2004. Το 2002 κερδίζει το βραβείο D.Sharp για τις 500.000 πωλήσεις παγκοσμίως του συνόλου του έργου του.

Μεγάλη η δημιουργικότητά του και για την ελληνική τηλεόραση. ‘Εγραψε τη μουσική για τις σειρές »Μεγάλος Ξεσηκωμός», »Συμβολαιογράφος», »Αργώ», »Για την τιμή και το χρήμα», »Λαυρεωτικά», »Αστροφεγγιά», »Η κυρία μας», »Στην κόψη του ξυραφιού» και για προγράμματα που παρουσίαζε ο ίδιος. Συνέθεσε και για το μπαλέτο σε συνεργασία με τους κορυφαίους του χώρου, χορογράφους, μουσικούς και χορευτές.

Τεράστια η μουσική συμβολή του και στο ελληνικό θέατρο. Συνεργάστηκε με τους θιάσους Δ. Ποταμίτη, Καρέζη – Καζάκου, Μ.Κατράκη, Κ.Βουτσά, Θ.Βέγγου, Ε. Σπαθάρη, Πειραματικό Θέατρο του Τριβιζά, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θέατρο »Μοντέρνοι Καιροί», »Θίασος 81», το »Θέατρο της Ημέρας», το »Θεατρικό Σανίδι», την Εθνική Λυρική Σκηνή, και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. ‘Εχει γράψει τη μουσική για πάνω από 100 θεατρικά έργα, του σύγχρονου ή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Ανάμεσά τους δημιουργίες των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόρκα, Ουίλιαμς, Μπρεχτ, Μποστ, Ξανθούλη, Φασουλή, Ευθυμιάδη, Σκούρτη. Επίσης έγραψε τη μουσική επένδυση σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ δημιουργίες του ακούστηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ το 1966.

Πολύ σημαντικό κεφάλαιο και για τον ίδιο το Γιάννη Ζουγανέλη είναι η διδασκαλία της μουσικής. Δίδαξε τονίζοντας την ανάγκη για απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία της μουσικής και των ήχων, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στο θέατρο »Μοντέρνοι Καιροί» και στο εργαστήρι »Ίασμος». Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ξεχωριστή στιγμή η βράβευσή του από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και τη διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία και το δοκίμιο »Οι προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».

Το 2008 παρέλαβε το βραβείο από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, που ονομάζεται »Παναθήναια» για τις σεζόν 2006 -2008 και την ερμηνεία του στο έργο του Σταμάτη Φασουλή »Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές». Το 2011 νέα διάκριση, του καλύτερου ηθοποιού, στην παράσταση »Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαίδη». Έχει ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια για τη δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής στην Ακαδημία του Μονάχου, στην οποία είναι και επίτιμος καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει πέντε διδακτορικές μελέτες και διατριβές. Από το 2000 έχει ιδρύσει τη δισκογραφική εταιρία »Αυλός», εκδίδοντας περισσότερα από 40 cd νέων δημιουργών. Τραγούδια γραμμένα από το Γιάννη Ζουγανέλη έχουν ερμηνεύσει οι: Πόπη Αστεριάδη, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπουλάς, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Δήμου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κούτρας, Βλάσσης Μπονάτσος, Βασίλης Καζούλης, Λάκης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Μπαλάφας, Παύλος Κοντογιαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Σταρόβας και πάρα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

Πρόκειται για έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη, μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας και έναν άνθρωπο που εκτός από το πλήθος και το εύρος των δημιουργιών του έχει προσφέρει έναν τρόπο σκέψης βασισμένο στην αγάπη για τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

 

Δισκογραφία

• 1971 LYRA – Σώσον Κύριε τον Λαόν σου
• 1973 FESTIVAL – Μεγάλος ξεσηκωμός
• 1975 LYRA – Εξομολόγηση
• 1977 LYRA – Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη
• 1977 CBS – Tιμή και χρήμα
• 1979 POLYGRAM – Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
• 1979 COLUMBIA – Η Ελένη και τα χρωματιστά όνειρά
• 1980 ΜΙΝΟS & DEUTSCHE GRAMMOPHON – Ατρείδες
• 1980 CBS – Τα τραγούδια της Ιφιγένειας
• 1980 CBS & SONET – Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει (Παγκόσμια κυκλοφορία)
• 1981 MIΝΟΣ – Oι μπόμπιρες στίχους Γ. Ντεγρεπόντη
• 1982 ΜINOS – Φοβάμαι με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
• 1982 ΜΙΝΟS – Έχω φίλους με την Ελένη Δήμου
• 1983 ΜΙΝΟΣ – Κενή Διαθήκη του Π. Τακόπουλου, με τη Μ. Λιμπεροπούλου
• 1983 ΜΙΝΟΣ – Μονόγραμμα με τους Βασίλη Παπακωσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη και Ισιδώρα Σιδέρη
• 1984 CBS – Επί τόπου
• 1985 CBS – Άγριες νύχτες του Γ. Σκούρτη με την Μαρία Κατινάρη
• 1986 LYRA – Σουξέ
• 1986 LYRA – Ερωτικές κόντρες με την Ισιδώρα Σιδέρη
• 1987 LYRA – Γύρω γύρω όλοι για τα παιδιά
• 1988 LYRA – Βέτο
• 1988 WEA – Πετυχημένος και σιδερένιος με τον Π. Κοντογιαννίδη
• 1989 ΒMG – Αχ Μαρία – Δίσκος Ανοχής
• 1989 BMG – Έλα χαμογέλα
• 1990 BMG – Τραγούδια της εξέδρας του Γ. Δημαρά
• 1990 MINOΣ – Μια γυναίκα 1000 watt με τη Σ. Ζανίνου
• 1991 WEA – Πετάω το γάντι με την Ισιδώρα Σιδέρη
• 1991 BMG – Απίστευτα κ Ζουγανελληνικά’
• 1992 WEA – Το τελευταίο το φιλί του Α. Σακελλάριου
• 1993 WEA & BMG – Ο μακρυμάλλης
• 1994 ΜΙΝΟS – Νύχτες που αγάπησα με την Ισιδώρα Σιδέρη
• 1996 MBI – Μ’ έμαθες μάτια να διαβάζω με τον Μ. Άνθη
• 1996 EROS – Τα τελευταία του… Ζουγανέλη
• 1996 EROS – Παραμυθοτράγουδα πάνω σε Έλληνες ποιητές που έγραψαν για παιδιά
• 1997 MBI – Ποια φωνή με τον Γιάννη Κούτρα σε στίχους Ιφιγένειας Γιαννοπούλου
• 1998 ΕROS – Έκθεση ιδεών σε στίχους Σ. Μπουλά
• 1999 ΑΥΛΟΣ – Ω, τι κόσμος παιδιά! με το Θίασο 81
• 2000 VENOL & ΑΥΛΟΣ – Χορδές ψυχής ορχηστρικός δίσκος με κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη
• 2000 ΑΥΛΟΣ – Με τσαμπούνες και τουμπάκια παραδοσιακά τραγούδια της Μυκόνου
• 2001 ΑΥΛΟΣ – Passaggio ethnic music, κυκλοφόρησε και στην Ιταλία
• 2001 ΑΥΛΟΣ – Τέσσερα ο Γ. Ζουγανέλης πρωτοπαρουσιάζει τους: Β. Ασημάκη, Ν. Τρίκη, Η. Παπαχαραλάμπους, Γ. Χαλκιά σε μπαλάντες
• 2001 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕΤΙΩΝ Τα Μαγικά Δάκρυα του Έρωτα Βιβλίο – CD της Άννας Αδριανού
• 2002 VENOL & ΑΥΛΟΣ – Anixi lounge Mykonos
• 2003 VENOL & ΑΥΛΟΣ – Οινοτρόπες Οργανικές Συνθέσεις
• 2003 ΑΥΛΟΣ – Σημάδια του καιρού κι εμείς με την Ντίνα Παπαϊωάννου
• 2003 ΑΥΛΟΣ – Γιάννης Ζουγανέλης Ηλεκτρισμένα Τραγούδια
• 2004 VENOL & GAZELL & ΑΥΛΟΣ – The light of flame Μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ευρωπαϊκή κυκλοφορία
• 2005 ΑΥΛΟΣ – Μύκονος των θεών και των ανθρώπων
• 2006 ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ – Ο Χρόνος Είναι Ένα Παιδί Που Παίζει του Λάκη Κουρετζή. Μουσική και τραγούδια από την παράσταση στο θέατρο Ημέρας σε στίχους Μαρίας Ρεντίφη.
• 2006 ARCADIA – Ο Λεπρέντης του Μιχάλη Χουρμούζη. Μουσική για την ομώνυμη θεατρική παράσταση του Θεάτρου Νοτίου Αιγαίου και τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Χριστοφιλάκη
• 2007 ΑΥΛΟΣ – Στα παιδιά ο λόγος κείμενα και τραγούδια με τη συμμετοχή των φοιτητών της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγ. Βαρβάρας. Επανεκδόθηκε Στα παιδιά ο λόγος το 2009 από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος σε 25.000 αντίτυπα.
• 2007 LEGEND – Η αγάπη γεννιέται πάντα το πρωί τραγούδια που έγραψε για τον Κωνσταντίνο Μάτσικα
• 2007 Ζυμαρανθρωπάκι χαμογέλα- Μουσική για την ομώνυμη θεατρική παράσταση
• 2008 ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ – Τα παιδιά του Κάιν μουσική από την παράσταση του Ανδρέα Θωμόπουλου.
• 2008 ΕΜΙ – Έρωτας είναι ο Γιάννης
• 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ – Ζωή σ΄ελόγου μας Μουσική και Τραγούδια από την ομώνυμη Θεατρική παράσταση των Ρέππα και Παπαθανασίου.
• 2010 LYRA – Επανέκδοση του Γύρω – γύρω όλοι και τα Παραμυθοτράγουδα διπλός δίσκος του Γιάννη Ζουγανέλη
• 2010 ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ – Για το περιβάλλον
• 2010 ΑΥΛΟΣ – Στο δίκυκλο του έρωτα ποίηση Νίκη Παπαθεοχάρη
• 2011 ΑΥΛΟΣ – Ο Τζιμ το τζιτζίκι κείμενο Ευγένιος Τριβιζάς
• 2011 ΑΥΛΟΣ – Ο Αυτοκράτορας της σοκολάτας κείμενο Χάρης Ρώμας
• 2012 ΕΜΙ – Με γεια το κούρεμα (πρώτη κυκλοφορία από τη REAL NEWS)
• 2013 ΑΥΛΟΣ – Ντίλερ, Κίλλερ & ΣΙΑ (πρώτη κυκλοφορία από την εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ)