Σταμάτης Γονίδης

Βιογραφία

Ο Σταμάτης Γονίδης γεννήθηκε στην Κύθνο στις 16 Σεπτεμβριου του 1957. Αποφάσισε σε μικρή ηλικία να αφήσει τον τόπο του και να γίνει ναυτικός. Ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και αν απαρνηθεί ότι μέχρι τότε ήταν ο κόσμος ενός παιδιού, από τα υλικά και τα πρακτικά πράγματα μέχρι τα σημαντικότερα, όπως η ανθρώπινη επαφή με φίλους και συγγενής και η ίδια η αίσθηση ότι ανήκει σε μια κοινωνία.

Ακολουθούν δύσκολα χρόνια στη θάλασσα με φοβερά εμπόδια αλλά και νέες εμπειρίες. Μέσα στα καράβια, όταν οι υποχρεώσεις το επέτρεπαν, γράφει μουσική και στίχους, ενώ ερμηνεύει κιόλας με ευχαρίστηση του ολιγομελούς κοινού του. Ανεβάζει τη διάθεση της παρέας των συναδέλφων, οι οποίοι βλέποντας τις ικανότητές του, τον παροτρύνουν με την πρώτη ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο, ακόμα και σαν επάγγελμα με το τραγούδι. Ο ίδιος είχε ήδη το μικρόβιο του καλλιτέχνη και δεν άργησε να πάρει την απόφαση για στροφή της καριέρας του.

Η λέξη αυθεντικός είναι εκείνη που χαρακτηρίζει το Σταμάτη Γονίδη σήμερα, μετά από όσα έχει καταφέρει. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός, πρόσφατα και συγγραφέας, αλλά πάνω απ’ όλα αυθεντικός σαν άνθρωπος. Μεγάλωσε σε ένα νησί του Αιγαίου, αφουγκράζοντας από παιδί τον πατέρα του και φίλους της οικογένειας να ξεφαντώνουν υπό τους ήχους του μπουζουκιού και του βιολιού, οπότε αναπόφευκτα αγάπησε τη μουσική του τόπου μας. Έχει παντρευτεί δύο φορές κι έχει δύο κόρες, την Ασημίνα από τον πρώτο γάμο και την Στεφανία από τον δεύτερο.

Η επαγγελματική σχέση με το τραγούδι ξεκινάει ζωντανά σε κάποια νυχτερινά κέντρα. Οι άνθρωποι των στούντιο δεν αργούν να ανακαλύψουν το ”θησαυρό” πίσω από την παρουσία του Σταμάτη Γονίδη. Με την πρώτη ηχογράφηση μπαίνουν οι βάσεις για μια μεγαλειώδη καριέρα που αριθμεί ήδη κοντά στα τριάντα χρόνια και πάμπολλα προσωπικά άλμπουμ. Αμέτρητες οι μεγάλες επιτυχίες με τα τραγούδια πού έχουν ερμηνευτεί από εκείνον ή τα έχει γράψει για δημοφιλείς συναδέλφους του. Πολύπλευρο το ταλέντο του Σταμάτη στη σύνθεση αλλά και τη στιχουργική. Βέβαια το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μελωδική φωνή του με τις τεράστιες δυνατότητες και τα απίστευτα ”γυρίσματα” που έχει λατρέψει το ελληνικό κοινό.

Η καριέρα του σπουδαίου καλλιτέχνη είναι διάσπαρτη από χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, αμέτρητα τραγούδια χιλιοτραγουδισμένα και λατρεμένα από τρεις γενιάς Ελλήνων. Έχει συνεργαστεί με τα κορυφαία ονόματα στο χώρο της δισκογραφίες και βέβαια αποτελεί πλέον και ο ίδιος ένα μέλος της μικρής αυτής ομάδας. Μάλιστα τον τελευταιο καιρό το ταλέντο του έχει επεκταθεί και στη λογοτεχνία. Έχει γράψει το βιβλίο ”Ο ιπτάμενος λαγός”, ένα παραμύθι για μεγάλους, στο οποίο αποτυπώνονται οι φιλοσοφικές αναζητήσεις και φαίνεται το μεγαλείο του πνεύματος του καλλιτέχνη με άλλο ένα διαφορετικό αλλά εντονότερο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή κρασιού έχει προστεθεί στις ασχολίες και τα ταλέντα του Σταμάτη Γονίδη. Στα τέλη του 2000 μάλιστα κυκλοφόρησε το πρώτο του κρασί με το όνομα ”Άγιος”, το οποίο βέβαια διαθέτει μόνο σε φίλους.

Συνήθως θα τον βρούμε να πρωταγωνιστεί σε μεγάλες πίστες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, κι όταν δεν συμβαίνει αυτό η επαφή με τον κόσμο δεν χάνεται, αντίθετα ανανεώνεται με συναυλίες και εμφανίσεις σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι μια επαφή που και τον ίδιο τον χαροποιεί, μάλιστα την έχει ανάγκη μετά από τόσα χρόνια, σαν μια μορφή εθισμού. Τις μικρές περιόδους που του δίνεται η ευκαιρία να απομονωθεί και να αποβάλει την πίεση, καταφεύγει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύθνο. Εκεί περνάει ξέγνοιαστες στιγμές με δικούς του ανθρώπους, έχει ιδιαίτερο πάθος με τα παιδιά του και τα φροντίζει χωρίς να υπολογίζει το χρόνο ή τις κάθε φορά συνθήκες τις δουλειάς. Επίσης στο μικρό νησί τον χαλαρώνει το ψάρεμα, μόνος ή με κοντινούς φίλους. Άλλες φορές το ησυχαστήριό του θα γίνει το σπίτι του στο Λαγονήσι, όπου το περιβάλλον βοηθάει για τις μουσικές εμπνεύσεις του. Περνάει πολλές ώρες ακούγοντας καινούρια πράγματα και ψάχνοντας ήχους και μελωδίες. Κι εδώ βρίσκει χρόνο για ηρεμία, πίνοντας κρασί με φίλους ή κάνοντας βόλτα τα σκυλιά του. Επίσης διαβάζει αρχαία κείμενα διευρύνοντας τους ορίζοντές του και βλέπει καλές ταινίες.

Μέχρι και το 2013 ο Σταμάτης Γονίδης συνεχίζει τη δισκογραφική του παρουσία και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να πρωταγωνιστεί στην ελληνική μουσική. Ανήκει πλέον στην ελίτ της ελληνικής μουσικής και η ανταπόκριση που βρίσκει από τον κόσμο είναι εντυπωσιακή σε ότι κι αν κάνει, ακόμα και όταν μιλάει δημόσια για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα. Οι εμπνεύσεις του εξάλλου πηγάζουν βασικά από την ίδια τη ζωή του, είτε πρόκειται για συνηθισμένα ή καθημερινά πράγματα είτε για τον έρωτα ή άλλα συναισθήματα.

 Δισκογραφία

 

1986 – Προηγείσαι έρωτά μου
1988 – Εσύ που δηλώνεις γυναίκα μου
1989 – Θα με χρειαστείς
1990 – Είμαι εγώ που σε παίρνω τηλέφωνο
1991 – Μόνος σε διπλό κρεβάτι
1991 – Πρώτο τραπέζι LIVE στις Αμπάρες
1992 – Από μικρός στη θάλασσα
1992 – Αμοιβαία τα αισθήματα
1992 – Από μικρός στη θάλασσα
1992 – Τα σουξέ μου
1992 – Ενδιαφέρομαι για σένα
1993 – Νησιώτικα – Αγάπες του Αιγαίου
1993 – Εσένα θέλω μόνο
1994 – Γιατί κλαις
1994 – Σε δυο κόσμους
1995 – Τα 15 καλύτερα
1995 – Μια βραδιά στο Posidonio LIVE
1995 – Απωθημένα
1996 – Τα χορευτικά
1996 – Από ‘δω και πέρα
1997 – Απάντησέ μου
1998 – Μη φύγεις σου λέω
1999 – Αγάπη παράξενη
2000 – Gonidis
2000 – Για θυμήσου – Όλες οι επιτυχίες (2CDs)
2000 – Αν είστε μόνοι
2000 – Με πειράζει
2001 – Έτσι
2002 – Μια αγάπη δεν τελειώνει – Επιτυχίες
2002 – Σκέψη μου
2003 – Ζητάς πολλά
2004 – Έχω πετάξει μαζί σου
2005 – Σίγουρα ξέρεις (re-edition)
2005 – ΟΛΑ LIVE
2006 – Μαζί σου – Μεγάλες επιτυχίες (2 CDs)
2006 – Στιγμές που μου πήρες
2007 – Βιώματα
2007 – Όλα σ´αγαπάνε – οι καλύτερες μπαλάντες
2007 – Πορτραίτα – Οι μεγάλες επιτυχίες
2007 – Σου χρειάζεται
2008 – Προσδοκώ Ανάστασιν
2008 – Οι μεγάλες επιτυχίες (2 CDs)
2008 – Γυρνάω εκεί
2009 – Πιο μαζί από ποτέ
2010 – Σε θέλω
2012 – Σημεία των καιρών
2012 – best of
2013 – Seven days